Kawiarnia Bonjour

wszystko o młynkach do kawy

Co powinny posiadać młynki do drippera?

Zasady parzenia smacznej kawy w dripperze są bardzo proste. Przestrzegając pewnych reguł można otrzymać kawę, której nie powstydziłyby się najlepsze kawiarnie na rynku. W pierwszej kolejności należy pamiętać o tym, że optymalna ilość kawy do zaparzenia w drippie to od 5,5g do 6,5g. Do metod przelewowych idealnie nadaje się przede wszystkim kawa z segmentu specialty, która coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych. Warto postawić także na solidne młynki do drippera, bez których praktycznie nie da się obejść.

Najlepsze młynki do drippera

W pierwszej kolejności warto rozglądać się za ceramicznymi młynkami do drippera, które w swojej klasie nie mają sobie równych. Bardzo dobrze sprawdzą się również szklane młynki, które z roku na ro zdobywają coraz większą popularność. Omijać trzeba metalowe i plastikowe modele. Przydać może się także porządna łyżka, która przeznaczona jest do dokładnego odmierzania zmielonej kawy. Nie można zapominać również i o tym, aby wyposażyć się w specjalne papierowe filtry, które wbrew pozorom są bardzo ważnym elementem parzenia kawy.

Jak zaparzyć kawę metodą przelewową

Aby zaparzyć smaczną kawę metodą przelewową niezbędne są solidne młynki do drippera, sam dripper, papierowy filtr, kubek oraz woda. Kawę najlepiej zmielić tuż przed parzeniem, dzięki czemu będzie można w 100% wykorzystać aromat ziarenek. Woda musi być gorąca, ale w żadnym wypadku nie można korzystać z wrzątku. Papierowe filtry należy umieścić w dripperze i przelać je gorącą wodą. Dzięki temu prostemu zabiegowi unikniemy posmaku papieru w kawie.

Scroll Up